Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie, aflaţi în unica rezervaţie botanică de acest gen din Europa, situată pe cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a putut adapta, au răsărit foarte târziu, din cauza temperaturilor scăzute din această primăvară. Iar primele flori ar putea să apară cel mai devreme la sfârşitul acestei săptămâni, în rezervația din județul Mureș. Din acest motiv, turiştii au fost sfătuţi să aibă răbdare, astfel încât bujorii tineri să nu fie călcaţi, arată Agerpres.
Vremea rece din ultimul timp întârzie înflorirea bujorului de stepă, astfel că doar în următoarele zile vor apărea primele flori. Până atunci, vă rog să nu veniţi în vizită (chiar dacă ştiţi că în alţi ani erau înfloriţi). În zilele următoare vom definitiva amenajarea potecilor pentru vizitare şi alte lucrări necesare. Vă voi ţine la curent cu evoluţia stadiului de înflorire, promit
, a postat, pe Facebook, custodele Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan.
El a declarat luni, pentru Agerpres, că a făcut acest apel, întrucât turiştii obişnuiesc să intre în rezervaţie, chiar dacă florile nu au înflorit. Și, chiar dacă intenţiile celor care vin să îi admire sunt cele mai bune, din neatenţie, turiștii pot distruge bujorii tineri.
Din cauza vremii reci, mulţi bujori sunt foarte mici, frunzele lor încă nu şi-au schimbat culoarea din maro în verde şi, astfel, există pericolul să fie striviţi. Eu sunt aici, lucrăm la amenajarea potecilor, fiindcă vremea rece, ploile şi ninsorile ne-au întârziat şi pe noi cu lucrările de amenajare. Sper ca pe la sfârşitul săptămânii să apară prima floare, în rezervaţia de jos. Când apare prima floare, atunci începe oficial sezonul de vizitare. Îngheţul şi ninsorile din ultimele zile nu au afectat bujorii. Vestea bună este că în zilele de 26 şi 27 aprilie, când va avea loc a doua ediţie a Festivalului Bujorului, la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, dedicat bujorului de stepă, bujorii vor fi înfloriţi şi vor putea fi admiraţi în întreaga lor splendoare
, a spus Ciprian Cenan.
Custodele a adăugat că, anul trecut, primii trei bujori de stepă s-au deschis pe 5 aprilie, fiind o primăvară călduroasă, dar florile au avut de suferit din cauza secetei. Însă, anul acesta, există suficientă apă în sol, ca urmare a precipitaţiilor din ultimele zile.
Visit Mureş
, în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie şi Asociaţia „Manifest pentru Patrimoniu”, organizează în zilele de 26 şi 27 aprilie, la Castelul Ugron, a doua ediţie a Festivalului Bujorului la Castel, care include şi tururi ghidate la Rezervaţia Botanică de Bujori de stepă.
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc, de regulă, în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, şi rămân înfloriţi doar şapte zile. Au o înălţime cuprinsă între 10 până la 30 de centimetri şi flori de culoarea roşu aprins.
Rezervaţia este situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie şi a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul şcolii româneşti de botanică.
În Rezervaţia de la Zau de Câmpie sunt două loturi, rezervaţia de sus, de 2,5 hectare, unde la inventarul din 2014 erau 20.000 de exemplare de bujori de stepă, şi rezervaţia de jos, care are un hectar, unde se află peste 30.000 de exemplare din această plantă deosebită.
Editor :